2015 - Ürge

Rendezvények

Tavaszi ürgepiknik - 2015. április 24.

A Vadonleső Program az „Év emlőse: az ürge!” rendezvénysorozat keretében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal karöltve, az ürgék tavaszi ébredésének örömére ünnepi programmal várta 2015. április 24-én a sajtó képviselőit, a gyermekeket, és minden érdeklődőt a tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontban.

A 2015-ös évben az ürge lett a szerencsés kiválasztott, mely Európa keleti, délkeleti rövidfüvű pusztáin elterjedt kisemlős. Tőlünk nyugatabbra valamint északabbra már csak töredék-, vagy mesterségesen visszatelepített állományai találhatóak. Európai szinte ránk hárul az a természetvédelmi feladat, hogy az ürge populációk fennmaradását hosszú távon is biztosítsuk.

A hazai ürgeállomány felmérésére évente egyszer, április második felében, speciális ürgelyuk-számolási módszer segítségével kerül sor. Ilyenkor az ország majd száz pontján egyszerre rajzanak ki a természetvédelmi szakemberek és önkéntes segítőik, hogy eleget tegyenek e nemes kötelezettségüknek. A tihanyi eseményen ennek részesei lehetnek az ide zarándokló ürgebarátok és családtagjaik.

A figyelemtől és ürgelyuk-számlálástól megfáradt, adatgyűjtővé vált résztvevőket egy kellemes piknik keretében levendulaszörppel és apró falatkákkal vendégelte meg a Levendula Ház Látógatóközpont gazdája, a „nagykorúságát” éppen elért Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatóság (www.bfnpi.hu). A terepi program során az emberhez szokott ürgéket a megfelelő felszereléssel érkező fotósok természetes környezetükben meg is örökíthették.

 

      VERSengő Ürgék" Gálaműsor - 2015. november 13.

2015-ben az „Év emlőse” program célfaja Petőfi Sándor „fürge ürgéje” lett. Az ürge világállománya, elsősorban élőhelyeinek pusztulása miatt, ijesztő mértékben fogy. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb ürgeállomány Európában, úgy is mondhatjuk, hogy egyfajta „ürge nagyhatalom” vagyunk. Ez a kiemelt státusz azonban óriási felelősséggel is jár, hiszen ha hazánkban nem tudjuk megóvni a fajt, akkor ezzel a teljes európai állomány is végveszélybe kerülhet. A Vadonleső Program emiatt tűzte zászlójára ezt a fokozottan védett kisemlőst és társadalmi ismertsége, elfogadottsága mellett célul tűzte ki a faj tudományos kutatását, állományaik pontosabb feltérképezését is.

Mivel Petőfi Sándor „Arany Lacinak” című híres verse óta a magyar irodalomban nem nagyon születtek olyan költemények, amelyben az ürge szerepelne, ezért megkértünk 10 kortárs költőt (Gryllus Vilmos, Lackfi János, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Finy Petra, Molnár Krisztina Rita, Kiss Judit Ágnes, Demény Péter, Babiczky Tibor, Ijjas Tamás), hogy írjanak olyan költeményeket, amelyek az idei év emlőséhez kötődnek. Minden költő lelkesen vállalta ezt a nem mindennapi felkérést, és nekik köszönhetően most tizenegy új ürgeverssel büszkélkedhet a magyar irodalom. Országos szinten általános iskolás gyerekek számára a versek  illusztrálására hirdettünk meg rajz- illetve festmény pályázatot, amelynek kiállításba rendezett díjazott műveit a Magyar Természettudományi Múzeumban időszakos kiállításként indítottuk országos körútjára. 2016-ban a nemzeti parkjaink látogatóközpontjaiban az egész országot végigjárták ezek a művek. A vers-rajz pályázattal párhuzamosan a középiskolás korosztály számára pedig "Ürge füttyök" címen "egyperces"- esszéíró versenyt hirdettünk. A legjobbnak ítélt műveket és a verseket pedig egy „Ürgefüttyök” című ünnepélyes gálaműsor keretében mutattuk be Navratil Andrea, Galkó Balázs, Gryllus Vilmos, Kardos-Horváth János, Kálloy Molnár Péter, valamint Róka Szabolcs tolmácsolásában.

De nem csupán a hangzó irodalom képviselői álltak az ügy mellé, hanem a fények és képek művészei, azaz jelen esetben a hazai természetfotósok kiválóságai, dr. Altbäcker Vilmos, Hollósi Zoltán, dr. Kalotás Zsolt, Kércz Tibor, Máté Bence, Novák László, dr. Takács András Attila valamint Vincze Bálint bocsátották az ürgékről készült felvételeiket a rendezvény kiállításaira. Ilyen gazdag és világszínvonalú képanyag az ürgékről még nem került sehol kiállításra a világon.

 A gálaműsoron került államtitkári bejelentésre, hogy egy úttörő jellegű, hagyományteremtő kezdeményezést indítunk útjára. A TERMÉSZETVÉDELEM NAGYKÖVETE címet adományozzuk, a 2015. évben azoknak a művészeknek, akik írásaikkal, költeményeikkel, színészetükkel vagy éppen zenéjükkel önzetlenül és nagy természetszeretettel részt vállaltak az ürgék társadalmi ismertségének és egyben védelmének elősegítésében. A TERMÉSZETVÉDELEM NAGYKÖVETE cím adományozása az elkövetkező években is folytatódik. Bízunk abban, hogy e cím birtokosai a „természetvédelem nagyköveteként” továbbra is képviselik a művészeti élet, és végső soron az egész társadalom felé hazánk természeti értékeinek szeretetét és védelmének ügyét.

Hangulatképek az Ürge Gáláról:

   
  

ÜRGEKUTATÁS

KONFERENCIA MEGHÍVÓ

A VADONLESŐ Program és a Fővárosi Állat- és Növénykert a támogató szakmai szervezetekkel együtt minden tudományra nyitott érdeklődőt szeretettel vár

„2015-ben az év emlőse az ürge”

programsorozat keretében

2015. november 3-án 9:30-18:30 között

a Fővárosi Állat- és Növénykert

Barlang-termében

(1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12.)

az ürgéhez természettudományi, természetvédelmi, művészeti szempontból közelítő neves előadók tolmácsolásában

ÜrgeKutatÁs

című egész napos konferenciájára.

A konferencia meghívója letölthető a linkre kattintva

A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs űrlap elérhető a linkre kattintva.

A program letölthető a linkre kattintva

A programváltozás jogát fenntartjuk!

A Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső Programja, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a RAPTORSPREY LIFE program, a Magyar Biológiai Társaság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a tíz nemzeti park igazgatóság, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum összefogásával 2015-ben egy olyan országos programsorozatot állítottunk össze, amelynek célja a fokozottan védett ürgéhez kapcsolódó tudományos eredmények bővítése, valamint a faj széles társadalmi megismertetése, versek, esszék, dalok, gyerekrajzok és más művészi kezdeményezések életre hívása.

EU LIFE program (Raptorspreylife LIFE13 NAT/HU/000183) támogatásával.

Mit is lehet tudni erről az állatkáról? Bár oldalunkon az ürge ismertetéséből sok minden kiderül, álljon most itt egy kis összefoglalás. Az ürge tehát természetvédelmi oltalom alatt álló, ráadásul fokozottan védett (pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft), rágcsálónk, mely évente csak egyszer szaporodik. Nyár végétől egészen a tél legvégéig dermedt téli álmot alvó állatok hímjei korábban felébredve területet foglalnak, hogy a később „álmosan” előbújó nőstényeket már rendezett területi viszonyok között várják. Bár kolóniában élnek, mégis minden egyednek külön földalatti járatrendszere van, így a párzás után a hímek magukra hagyják a nőstényeket, melyek így maguk szoptatják és nevelik fel a kölyköket. A nyílt, kimondottan rövid füvű pusztáinkon keresik elsősorban magvakból és más növényi részekből álló táplálékukat, de a tücsköket, cserebogarakat és más ízeltlábúakat is előszeretettel elfogyasztanak. A felszínen csak nappal figyelhetőek meg: a kora délelőtti órákban (amikor a reggeli harmat már felszáradt) tömegesen jelennek meg, majd a déli hőség idejére a legtöbben visszahúzódnak az üreg hűvösébe. Délután még, kedvük szerint, elő-elő merészkednek, hogy kipótolják a reggelit, vagy kitisztítsák járatrendszerük bejáratát. Veszély esetén a szemfülesebbek két lábra állva jellegzetes füttyöt hallatnak, mely menekülésre készteti környező fajtársaikat.

Állományaik az ember tájátalakítótevékenységének következtében sajnos meglehetősen elszigetelődtek, így világviszonylatban a természetvédelmi helyzetük nem megnyugtató, Magyarországon azonban egyelőre viszonylag jelentős nagy egyedszámú állományait találjuk. Rajtunk van tehát a világ szeme, hogy az ürge fennmaradását biztosítsuk!

Ürgeversek

Idén az irodalmi élet krémje, kortárs költőink derékhada is csatlakozott programunkhoz, így felkérésünkre az alábbi 11 ürge témájú vers született (amit Babiczky Tibor konferált fel a "Ürge-költő" ünnepségünkön):

Költő

Vers címe

Babiczky Tibor

Magyar ürgék

Demény Péter

Ürge vagyok

Demény Péter

Én is voltam…

Finy Petra

Kitalálós vers

Gryllus Vilmos

Nem eszik az ürge…

Ijjas Tamás

Kicsi az ürge, de…

Kiss Judit Ágnes

Volt egyszer egy ürge…

Lackfi János

Ürgesors

Molnár Krisztina Rita

Ürge

Szabó T. Anna

Olyan fürge, az már kóros…

Tóth Krisztina

Emma és Béla