2016 - Denevér

Denevér Nyitány - 2016. április 6.

2016-ban az Év Emlőse: a denevér! Ebből az alkalomból a Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső Programja és a Magyar Természettudományi Múzeum több szakmai támogató szervezettel karöltve tematikus évet hirdetett. A programsorozat ünnepélyes megnyitójára a Magyar Természettudományi Múzeumban került sor „Denevér Nyitány” címmel, 2016. április 6-án.

A sajtótájékoztató keretében a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum Együttműködési megállapodást írt alá. A múzeum 200 éves története során számos ponton kapcsolódott a hazai természetvédelmi törekvésekhez, szolgáltatott adatokat és dolgozóinak szakértelmét, segítette az állami természetvédelem céljainak elérését. A felek a jelen megállapodással az eddigi sokrétű és szintű együttműködésnek új keretet kívánnak biztosítani, annak hatékonyabbá tétele céljából. Beszédet mondott dr. Rácz András, Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkár, dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, valamint Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa. A megnyitó rendezvénnyel indult útjára az egész éves programsorozat, amelynek keretében országos, gyerekeknek szóló pályázatok, denevér fesztiválok, denevérvédelmi programok szerepeltek. Az éves programokat könnyűzenei irányba is mozdítottuk: népszerű popzenekarok és előadók kapcsolódtak be az "Év emlőse: a denevér!" programsorozat népszerűsítésébe, saját stílusukban megírt dalokkal, egyéb figyelemfelhívó akciókkal, kezdeményezésekkel. Kortárs költők által elkezdett denevérmeséket folytató meseírói, zenés klipkészítő és képzőművészeti országos pályázatokat is  hirdettünk. Célunk a hazai denevérfajok népszerűsítése és elfogadtatása mellett a speciális denevérbarát épület programjának népszerűsítése is volt.

"Abaligeti Denevér-lógás"

Hangulatképek a "lógásról":

Denevér-Gála és Forgatag - 2016. november 18-20.

Az "Év Emlőse: a denevér!" programsorozat záró rendezvénye  „Denevér-Gála és Forgatag” címmel, háromnapos rendezvénnyel zárta a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által fenntartott Vadonleső Program a 2016-os Év Emlőse programsorozatot. A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is egy, a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában megrendezésre kerülő gálaműsorral és természetvédelmi forgataggal zárult a program.

2016-ban a hazai denevérek 28 védett vagy fokozottan védett faja került az országos figyelem középpontjába. A Vadonleső Program kezdeményezésére a tíz hazai nemzeti park igazgatóság valamint számos civil szervezet és tudományos műhely is népszerűsítette a repülő rovarevőket ebben az évben. Országos szintű mese- és kreatív pályázatok mellett, denevéres popdalokra készített klipversenyt is hirdetett a Vadonleső Program és a Tom Tom kiadó. Összességében a több mint 1 500 pályamunka mutatta azt, hogy mennyire széles társadalmi érdeklődés kíséri a denevéreket. Ezen pályaművek legjobbjai kerültek bemutatásra illetve kiállításra a „Denevér-Gála és Forgatag” helyszínén. A gálaműsor keretében volt a pécsi 30Y zenekar barlangi kalandjairól készült film premier bemutatója is. A zenekar azzal az akcióval kapcsolódott a denevérek életét bemutató kezdeményezéshez, hogy hazánk egyik legnehezebben, csak kalandturizmus formájában bejárható barlangjába, az orfűi Mészégető-források barlangjába személyesen kalauzolja el a nézőket a filmben. A vetítés előtt pódiumbeszélgetésen találkozhattak az érdeklődők a zenekar tagjaival és az alkotókkal.

A „Denevérre ultrahangolódva” klippályázat művei pedig a Quimby és a Kutya Vacsorája együttes tagja, Varga Livius méltatása és konferálása mellett kerültek vetítésre. A pénteki gálaműsor zárásaként élőben csendültek fel a denevér témájú popdalok Varga Livius és a MikroBe zenekar előadásában. A hétvégén a fergeteges denevér forgatagon a Vadonleső program és a hazai nemzeti parkok szervezésében hálójáték, meseolvasás, lufidenevér-készítés, arcfestés és nyeremények is várták a rendezvényre érkezőket. Fellépett Für Anikó, Galkó Balázs, Kardos-Horváth János, Navratil Andrea, Róka Szabolcs, Varga-Fogarasi Szilvia és Varga Livius is. A szervezők extra ajándékkal kedveskedtek annak, aki denevéres ruhában jött el a múzeumba.  

A „Denevér-Gála és Forgatag” keretében a Földművelésügyi Minisztérium nevében dr. Rácz András Környezetügyért felelős helyettes államtitkár úr 2016-ban, a Természetvédelem Nagykövete címet adományozta azoknak a művészetek terén alkotó előadóknak, akik munkásságukkal, műveikkel, természetszerető és természetvédő magatartásukkal a társadalom széles rétegét fordítják élő örökségünk megismerése és megóvása felé. „Nagyköveti munkájukra” a továbbiakban is számítunk, bízunk abban, hogy a természeti örökségünk megőrzésének eszméjét példaértékű művészi tevékenységeikkel, verseikkel, dalaikkal valamint előadói munkáságukkal minél több emberhez juttatják el hitelesen és szerethetően. A Természetvédelem Nagykövete címet 2016-ban a 30Y zenekar és Varga Livius előadóművész kapta.