Farkasalmalepke

(Zerynthia polyxena)

Védett, eszmei értéke 5 0000,- Ft

A farkasalma lepke (Zerynthia polyxena) a pillangófélék családjába (Papilionidae) tartozó, mintegy 5-8 cm szárnyfesztávolságú, sárga alapon fekete foltokkal tarkított, viszonylag lekerekített szárnyú lepke.

Szárnyai szegélyén nagyon jellegzetes hullámosan, zegzugosan lefutó párhuzamos fekete vonalak vannak, amelyek fölött a hátsó szárnyon egy vörös foltsor húzódik.

Teste erősen szőrözött, és potrohán oldalt szintén pirosas pontsorok találhatók.

Síkságaink, domb- és hegyvidékeink területén, szinte bárhol találkozhatunk vele, de általában foltszerű (lokális) előfordulású faj.

Röpte könnyed, általában közvetlenül a növényzet fölött vitorlázik. Repülési időszaka Magyarországon az időjárástól függően április-május hónapokra esik. A biztos azonosításhoz mindenképp érdemes megvárni, amíg a lepke leereszkedik egy növényre.

Főként száraz gyepeken, cserjésekben, felhagyott gyümölcsösökben, szőlősökben, gyakran folyók menti gátakon, utak mezsgyéjén, az Alföldön sokszor nemes nyarasok, akácosok ritkásabb, széli területén láthatjuk.

A lepke hernyóinak egyetlen tápnövénye a gyomként is számon tartott farkasalma(Aristolochia clematitis). A lepkék a tápnövény fonákán egyesével, vagy kisebb csomókban helyezik el gyöngyházszínű petéiket. A kikelő kishernyók élénken táplálkoznak, és gyorsan növekednek.

A növény méreganyagai miatt a hernyó is mérgezővé válik, erre riasztó külseje, a világos alapszínű testen négy sorba rendeződő élénk narancsárga-fekete, szőrös, gúlaszerű tüskéi is figyelmeztetnek.

A hernyó érdekessége, hogy vészhelyzetben (pl. érintésre) a fején található kis húsos, villás és meglehetősen bűzös nedvet tároló szervet (osmeterium) hirtelen kiölti.

A hernyók gyors növekedésűek, gyakran látni őket farkasalma levelein napozni. Nyár közepéig a hernyók általában növények szárán bábozódnak be, és így is telelnek át.

  Mikor lehet megfigyelni?

  Jan
  Feb
  Márc
  Ápr
  Máj
  Jún
  Júl
  Aug
  Szept
  Okt
  Nov
  Dec

  Először keresd meg az észlelés helyét...

  között észlelést jeleztetek

  ... majd add meg az alábbi adatokat

  Regisztrált felhasználóink fényképet is csatolhatnak