Fehér tündérrózsa

(Nymphaea alba)

Védett, eszmei értéke 5 000,- Ft

témafelelős

témafelelős

Takács András Attila

fotós-botanikus

A tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjába tartozó fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) az őshonos növényeink között rekordtartónak számít, mivel a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, valamint a levélnyele és virágkocsánya akár 3 m hosszúságúra is nőhet, amíg a víz felszínét eléri.

A majdnem kerekded, ép szélű, mélyen bevágott vállú leveleket a földbeni hajtásából, az úgynevezett rizómájából induló levélnyél emeli a víz felszínére. Később az ugyanilyen mélyről induló virágkocsány addig növekszik, amíg a tetején elhelyezkedő, négy darab, zöld csészelevél által takart virágbimbó a víz fölé nem ér. A virágot felépítő, spirálisan elhelyezkedő, hófehér virágszirmok fokozatosan mennek át a szálas, citromsárga porzókba. A virágok megporzástól függően 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, de helyükbe újak fejlődnek, ezért a virágzásban júniustól szeptemberig gyönyörködhetünk. A termés gömbös-hengeres alakú.

A fehér tündérrózsával tavakban, holtágakban, tápanyagban gazdag, iszapos talajú álló- vagy lassan folyó vizekben találkozhatunk. A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását.

A tündérrózsát az ősi egyiptomiak az élet eredetének szimbólumaként tisztelték. A tudományos nevét a görög mitológiából ismert vízi nimfákról kapta. Virágai mámorító hatásukról voltak ismertek, és régebben a virágait és magjait afrodiziákumnak tartották. Az első világháborúban, mikor a hagyományos fájdalomcsillapítás gyakran nem volt elérhető, érzéstelenítőként is sikeresen használták.

A fehér tündérrózsához hasonló megjelenésű, nálunk nem őshonos, trópusi, szubtrópusi fajokat általában meleg vizes tavakba ültetik. Ezek virága kék, piros, rózsaszín vagy sárgás árnyalatú, sohasem tiszta fehér (Nymphaea coerulea, N. rubra, N. lotus). A levelek gyakran fogas szélűek. Hasonló levelekkel rendelkezik a természetes vizeinkben gyakori, sárga vízitök (Nuphar lutea), ám ennek virágai sárga színűek.

Kérjük, hogy a meleg vizes kifolyókban, csatornákban észlelt, vagy kerti tavakba ültetett tündérrózsa előfordulásokat a honlapon ne jelentsék. Ha van rá mód, készítsen fényképet a növényről, mert ez alapján biztosan eldönthető, hogy nem más tündérrózsa vagy tavirózsa fajt látott-e.

  Mikor lehet megfigyelni?

  Jan
  Feb
  Márc
  Ápr
  Máj
  Jún
  Júl
  Aug
  Szept
  Okt
  Nov
  Dec

  Először keresd meg az észlelés helyét...

  között észlelést jeleztetek

  ... majd add meg az alábbi adatokat

  Regisztrált felhasználóink fényképet is csatolhatnak