Kornistárnics

(Gentiana pneumonanthe)

Védett, eszmei értéke 10 000,- Ft

témafelelős

témafelelős

Bagolyné Geng Imola

növénybiológus

A kornistárnics (Gentiana pneumonanthe) a tárnicsfélék családjának jellegzetes tagja. A tárnicsokat enciánnak is szokták nevezni latin nevük alapján, és innen ered az enciánkék elnevezés is. Hazánkban 8 fajuk él, valamennyi védett.

A kornistárnics egyenesen felálló szárú évelő növény, amely általában 15-60 cm magas, de akár 80 cm-re is megnő. Tőlevélrózsája nincsen, szárán átellenesen ülő levelei szálas-lándzsás alakúak, szélük begöngyölt. Virágai rövid kocsányúak, a szár felső részén 1-3-asával és a szárlevelek hónaljában fejlődnek. A virágok keskeny harang alakú pártája sötétkék, belül öt fehéren vagy zöldesen pontozott sávval. Termésük kettős fedővel nyíló toktermés.

A nyár második felétől akár ősz közepéig az ország egész területén találkozhatunk vele. Kiszáradó kékperjés láprétek, hegyvidéki üde kaszálók, szőrfűgyepek lakója. Napjainkban elsősorban ezeknek a szép fajgazdag, virágos réteknek a kiszáradása, becserjésedése, beépítése és az özönfajok térhódítása veszélyezteti.

Régtől ismert gyógynövények, gyökerük keserűanyagait étvágygerjesztő, májvédő főzetekbe, tinktúrákba használták. A mai, kereskedelemben is kapható ilyen hatóanyagú gyógynövénykivonatokat termesztésből származó növények gyökeréből nyerik.

Érdekesség, hogy a kornistárnics kizárólagos tápnövénye a szürkés hangyaboglárkának (Maculinea alcon alcon), amely boglárkalepke a kornistárnics virágzatára petézik, kikelő hernyója pedig vöröshangyák fészkébe költözik, ahol a hangyák etetik őket. Speciális életmódja miatt igen ritka lepkefaj.

A kornistárnics jellegzetes megjelenésű faj, azonban kissé hasonlít a hazánkban előforduló Szent László-tárnicsra (Gentiana cruciata), amelynek levelei jóval szélesebbek virágai apróbbak.

A fecsketárnics (Gentiana asclepiadea) levelei is szélesebbek, és hazánkban csak a Kőszegi-hegységben, Őrségben és a Vasi-dombvidéken találkozhatunk vele. Az osztrák tárnicska (Gentianella austriaca) és a csinos tárnicska (Gentianella amarella ssp. livonica) pártáinak torkában rojtos szélű torok pikkelyek találhatóak, a kései prémestárnics (Gentianopsis ciliata) pártacimpáinak szélei rojtos szélűek.

  Mikor lehet megfigyelni?

  Jan
  Feb
  Márc
  Ápr
  Máj
  Jún
  Júl
  Aug
  Szept
  Okt
  Nov
  Dec

  Először keresd meg az észlelés helyét...

  között észlelést jeleztetek

  ... majd add meg az alábbi adatokat

  Regisztrált felhasználóink fényképet is csatolhatnak