Kornistárnics

(Gentiana pneumonanthe)

Védett, természetvédelmi értéke 10000,- Ft

  A kornistárnics a tárnicsfélék családjának jellegzetes tagja. A tárnicsokat enciánnak is szokták nevezni latin nevük alapján, és innen ered az enciánkék elnevezés is. Hazánkban 8 fajuk él, valamennyi védett.

  A kornistárnics egyenesen felálló szárú évelő növény, amely általában 15-60 cm magas, de akár 80 cm-re is megnő. Tőlevélrózsája nincsen, szárán átellenesen ülő levelei szálas-lándzsás alakúak, szélük begöngyölt. Virágai rövid kocsányúak, a szár felső részén 1-3-asával és a szárlevelek hónaljában fejlődnek. A virágok keskeny harang alakú pártája sötétkék, belül öt fehéren vagy zöldesen pontozott sávval. Termésük kettős fedővel nyíló toktermés.

  A nyár második felétől akár ősz közepéig az ország egész területén találkozhatunk vele. Kiszáradó kékperjés láprétek, hegyvidéki üde kaszálók, szőrfűgyepek lakója. Napjainkban elsősorban ezeknek a szép fajgazdag, virágos réteknek a kiszáradása, becserjésedése, beépítése és az özönfajok térhódítása veszélyezteti.

  Régtől ismert gyógynövények, gyökerük keserűanyagait étvágygerjesztő, májvédő főzetekbe, tinktúrákba használták. A mai, kereskedelemben is kapható ilyen hatóanyagú gyógynövénykivonatokat termesztésből származó növények gyökeréből nyerik.

  Érdekesség, hogy a kornistárnics kizárólagos tápnövénye a szürkés hangyaboglárkának (Maculinea alcon alcon), amely boglárkalepke a kornistárnics virágzatára petézik, kikelő hernyója pedig vöröshangyák fészkébe költözik, ahol a hangyák etetik őket. Speciális életmódja miatt igen ritka lepkefaj.

  A kornistárnics jellegzetes megjelenésű faj, azonban kissé hasonlít a hazánkban előforduló Szent László-tárnicsra (Gentiana cruciata), amelynek levelei jóval szélesebbek virágai apróbbak.

  A fecsketárnics (Gentiana asclepiadea) levelei is szélesebbek, és hazánkban csak a Kőszegi-hegységben, Őrségben és a Vasi-dombvidéken találkozhatunk vele. Az osztrák tárnicska (Gentianella austriaca) és a csinos tárnicska (Gentianella amarella ssp. livonica) pártáinak torkában rojtos szélű torok pikkelyek találhatóak, a kései prémestárnics (Gentianopsis ciliata) pártacimpáinak szélei rojtos szélűek.

  Először keresd meg az észlelés helyét...

  között észlelést jeleztetek

  ... majd add meg az alábbi adatokat

  Regisztrált felhasználóink egy fényképet is feltölthetnek