Vakond

(Talpa europaea)

Védett, eszmei értéke 25 000,- Ft

témafelelős

témafelelős

Váczi Olivér

etológus

A közönséges vakond (Talpa europaea) a cickányalakúak (Soricomorpha) rendjébe tartozó, 12-16 cm hosszú, hengeres testű, erős mellső ásólábakkal rendelkező, 3 cm farokhosszúságú állat. Szemei aprók, fülkagylójuk nincs, fülnyílásai – szemeihez hasonlóan – bőrredővel lezárhatók. Orra megnyúlt ormányszerű, színe húsvörös. Testét fedő bársonyos, tömött szőre egyöntetűen koromfekete.

A mocsaras, köves, szikes területek és az intenzíven művelt szántóktól eltekintve szinte minden élőhelyen megtalálható, Magyarország egész területén.

Egész testfelépítése földalatti életmódjához alkalmazkodott, a felszínen viszonylag ritkán figyelhető meg. Jelenlétét az ún. vakondtúrások jelzik, melyek a földalatti járatkészítés melléktermékeiként feleslegessé vált, morzsolt talaj felszínre tolt kupacai. A túrások 40 cm-nél többnyire kisebb átmérőjű, 15-20 cm magasságú földhányások, melyek kisebb-nagyobb, sokszor kanyargós vonalat képező csoportban jelennek meg a felszínen.

Mivel a más emlősökkel nehezen összetéveszthető, jól felismerhető vakondot ritkán pillanthatjuk meg, túrásainak felfedezése is elegendő jelenlétének igazolásához.

A föld alatti életmód miatt a vakondok viselkedésük ritmusával nem igazodnak a napszakok változásához, saját belső állapotuk szerint akár éjjel, akár nappal is táplálék után indulhatnak. Portyái során az akár 100 métert is meghaladó járatrendszerbe pottyant rovarokat, pajorokat, gilisztákat fogyasztja.

A kiskert tulajdonosok a vakondtúrások kéretlen fel-felbukkanása miatt nem mindig örülnek a vakond megjelenésének saját portájukon, ám ha tudnák, hogy egy-egy példány hatalmas mennyiségű kártevő rovart pusztít el táplálkozása során, talán könnyebben elfogadnák a kis társbérlőket. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amivel talán kicsit irányíthatjuk vakond-társbérlőinket, hogy mely területeket tartsák egy kicsit tiszteletben, túrásmentesen. A lista letölthető innen, azonban a módszerek működéséért garanciát nem vállalhatunk - valahol az egyik, máshol a másik működik.

A késő tavaszi, kora nyári időszakban, amikor a fiatal vakondok önállósodnak, a vakondtúrások száma hirtelen megszaporodhat élőhelyein. Ilyenkor próbálnak ugyanis a fiatalok saját területeket keresni maguknak, ami nem is egyszerű, mivel a kifejlett állatok szigorúan felosztják egymás között az alkalmas területeket és saját territóriumukra nem engednek be betolakodókat. Nem is gondolnánk, hogy e békés kinézetű, kedves kis állatok milyen heves párharcokat vívnak egymással a jobb élőhelyfoltokért.

Nem is gondolnánk, de bizonyított tény, hogy a vakond kitűnő úszó és egyáltalán nem idegenkedik a víztől.

  Mikor lehet megfigyelni?

  Jan
  Feb
  Márc
  Ápr
  Máj
  Jún
  Júl
  Aug
  Szept
  Okt
  Nov
  Dec

  Először keresd meg az észlelés helyét...

  között észlelést jeleztetek

  ... majd add meg az alábbi adatokat

  Regisztrált felhasználóink fényképet is csatolhatnak