Turbánliliom

(Lilium martagon)

Védett, eszmei értéke 10 000,- Ft

témafelelős

témafelelős

Bagolyné Geng Imola

növénybiológus

A turbánliliom (Lilium martagon) 50–120 cm magas sudár növény. Alsó levelei örvösek, a felsők átellenesek vagy váltogatva állók, hosszúkás lándzsásak. Hónaljukban nincsenek sarjhagymák. 5–10 virága fejlődik, amelyek fürtösen helyezkednek el és változatos megjelenésűek.

Bókoló virágainak lepellevelei kezdetben kiterülők, később erősen visszahajlók, begöngyölt szélűek, turbánra emlékeztető pártát alkotnak. Színük rózsaszínes, világos bíboros, sötét foltokkal és pillás barázdával. A porzók jellegzetesen hosszan kinyúlnak a turbánból, portokjai vörösek. Júniusban és júliusban virágzik. Toktermése hártyás élű.

Szinte egész Európában és Észak-Ázsiában előfordul. Magyarországon leginkább a Dunántúlon és a középhegységek erdeiben található meg. Kedvenc élőhelyei a gyertyános-tölgyesek, bükkösök, de karsztbokorerdőkben, szurdok- és ligeterdőkben, hegyi réteken is ráakadhatunk. Az Alföldre csak a Mezőföldön és a Nyírségben ereszkedik le. Nem ritka faj, de filigrán termetével, hússzínű, sötéten foltozott virágaival jól el tud rejtőzni az árnyas erdők változó fényviszonyú aljnövényzetében.

Szépsége miatt gyakran esik virágszedők áldozatává, és a túltartott vadállomány rágása, taposása is fenyegeti. Élőhelyeit a teljes talaj-előkészítéssel járó erdőgazdálkodás és az erdőállományok véghasználata veszélyezteti.

A turbánliliom mellett a másik őshonos liliomfajunk a narancssárga virágú tüzes liliom (Lilium bulbiferum subsp. bulbiferum), amelyik vadon rendkívül ritka és fokozottan védett. A tüzes liliom egész hajtása végig leveles és csak a hajtás végén találjuk a nagy méretű virágait, levél hónaljaiban pedig sarjhagymákat növeszt.

A liliom nemzetség fajai közül számos népszerű dísznövény, pl.: fehér liliom (Lilium candidum), sáfrányliliom (Lilium bulbiferum ssp. croceum), valamint a turbánliliomnak is vannak hazánkban is dísznövényként ültetett változatai.

A Vadonlesőben a faj természetes élőhelyén való elterjedéséről szeretnénk információt gyűjteni. Kérjük, hogy a kertekben, parkokban ültetett turbánliliomokról ide ne küldj adatokat!

  Mikor lehet megfigyelni?

  Jan
  Feb
  Márc
  Ápr
  Máj
  Jún
  Júl
  Aug
  Szept
  Okt
  Nov
  Dec

  Először keresd meg az észlelés helyét...

  között észlelést jeleztetek

  ... majd add meg az alábbi adatokat

  Regisztrált felhasználóink fényképet is csatolhatnak