Zöld levelibéka

(Hyla arborea)

Védett, eszmei értéke 10 000,- Ft

témafelelős

témafelelős

Zsembery Zita

térinformatikus

A zöld levelibéka (Hyla arborea) a békák (Anura) rendjébe és a levelibékafélék (Hylidae) családjába tartozó kétéltűfajunk.

3-5 cm hosszú békánk, melynek mellső lábain 4, míg a hátsókon 5 tapadókorongos ujj található. A hímek külső hanghólyaggal rendelkeznek, mely összelappadva a torok tájékán sárgás redőfoltként látható. Hátszíne a csillogó fűzöldtől a fehéres szürkén át egészen az olajbarnáig terjedhet, környezetétől és fizikai állapotától függően. Has- és végtagjainak belső felszíne fehér színű. Oldalán sötétbarna sáv húzódik.

Brekegését, melyet a torokzacskónak is nevezett külső hanghólyagjával erősít, elsősorban a tavaszi, szaporodási időszakban lehet hallani. Azonban területjelző hangjára késő őszig is felfigyelhetünk.

Magyarországon általánosan elterjedtnek mondható, elsősorban vizes élőhelyek környékén, nádasokban, füzesekben, cserjésekben figyelhetjük meg. Jól mászik, amiben segítik tapadókorongjai és has-, valamint toroktájékának ragadós váladéka.

Egyetlen békafajunk, mely képes órákon keresztül is a tűző napon a kiszáradás veszélye nélkül a leveleken nézelődni, vadászni. Elsősorban repülő rovarokkal táplálkozik.

A nőstények dió nagyságú, 30-60 petét tartalmazó petecsomókat raknak le tavakban, állandó vizű pocsolyákban, tókákban, holtágakban stb. A lárvák 3 hét alatt kikelnek és június végén, július elején alakulnak át.

Március végétől a párzóhelyre vonuló, illetve november közepén telelésre elhúzódó példányaival tömegesen is találkozhatunk nádasokkal, fűzbokrosokkal tarkított vizes élőhelyek mentén. Sajnos gyakran tömeges pusztítást végezhetnek a közutakon vonuló csoportjaikban a sebesen száguldó autók. A figyelmesen vezető békaszerető autóvezetők ha lelassítják autójukat a kritikus szakaszon, adott esetben több tucat levelibéka életét kímélhetik meg.

Mivel a vegetációs időszak java részét a tavak menti cserjések, bokrosok levelin tölti, így érthető, hogy zsákmányát is elsősorban repülő rovarok jelentik. Egy testesebb pille, vagy légy után akár fél méterre is veti magát a levegőben.

  Mikor lehet megfigyelni?

  Jan
  Feb
  Márc
  Ápr
  Máj
  Jún
  Júl
  Aug
  Szept
  Okt
  Nov
  Dec

  Először keresd meg az észlelés helyét...

  között észlelést jeleztetek

  ... majd add meg az alábbi adatokat

  Regisztrált felhasználóink fényképet is csatolhatnak