Így írtok Ti...

"2 nappal korábban is észleltük a hím szarvasbogarat, rátámadt a férjem cipőjére. Ez kora alkonyatkor történt. Másnap este - már sötét volt - észleltük ugyanazon a helyen, a kertünk árnyasabb részén kapaszkodott fel a kiskapunkon. Délután - ugyanezen a napon - egy nőstény példányt is észleltünk ugyanitt. Örülnék, ha megmaradnának nálunk és szaporodnának is. Minden esélyük adott... "

"A házunk melletti fűben sétálgat Tamás, amikor észrevettem egyet, majd egy másikat és pár kör után egyre többet és többet vettem észre. Mivel imádom őket rengeteg képet készítettem. " (imádkozó sáska)

"Két példány egy fenyőtörzsön hosszasan fogócskázott nagy farokrázások közepette." (mókus)

"Szűz Mária lábai előtt sétált..." (foltos szalamandra)

"Csókák megfigyelése során vettem észre hogy 8 csóka vett ellenőrzés alá egy vörös mókust cc. 15 - 20 méter magasban egy platánon. A mókus kitért az ellenőrök elől, eliszkolt."

"Megpróbált átkelni a Hűvösvölgyi úton, ami a bimbózó reggeli csúcsforgalomban nála méretesebb versenyzőknek is komoly kihívást jelent. Amiben ő szintet lépett, az az, hogy átkelés előtt körülnézett, ahogy tanítják! Pontosabban: kiszaladt a félpályáig, felmérte a helyzetet, és visszament. Csak akkor indult neki újra, amikor a túloldali befelé haladó sávban beállt a kocsisor. Akkor viszont bátran nekivágott és átszaladt az autók mögött, majd a kerítésen át beugrott az (egykori) OPNI parkjába. Ennyi ésszel még sokra viheti ;-)" (mókus)

"Séta közben megszórtak bennünket mogyoróhéjjal :)" (mókus)

"Mókus hopp, megjelent, majd észrevétlenül elillant. Esős napot követő, napos reggelen."

"Végre a természetben! Sétáltunk felfelé a csúcsra, amikor a párom észrevett egy mókust a fenyőfák közt. Bő fél órán át tudtuk követni, ugrált magasan egyik ágról a másikra, fa törzsön szaladt le-fel, lejött még a födre is, már-már incselkedett velünk. Vidám pillanatok voltak. "

"A héricsek az erdő szélén szép nyugodtan pihentek, miközben felettük számtalan gyönyörű színpompás gyurgyalag cikázott a levegőben. Páratlan látványban volt részünk."

"Hermelin fotózás közben néztünk farkasszemet" (zöld levelibéka)

"Két rezidens példány napozott, mandulavirágot evett és kergetőcskézett, aztán továbbálltak." (mókusok az Istenhegyi Klinikán)

"Az erkélyen ettek, majd verekedtek."  (mókus)

"A házunk padlásablakában évek óta nincs üveg. Ezen keresztül láttam ki, majd visszarepülni egy példányt. A padlásra csak létrával lehet feljutni, kb. 30 éve nem jár fel senki. Nem akarjuk zavarni őket." (denevérek)

"Karantén-túra a Magos-kőre vadonlesős faj találási szándékkal" (leánykökörcsin)

"Udvarunkon egy régi korhadt 30x30 cm-es fadarabot el akartam tenni az útból, és alatta pillantottam meg egy lárvát. Ezt a fadarabot rögtön óvatosan visszatettem, nem mozgatom el a továbbiakban, bízva abban hogy nem tettem tönkre semmit. " (szarvasbogár)

"A kertünkben laknak, egy az erkelyunkon landolt, nem voltunk elég talpraesettek, így ő talpra esett az erkélyről, az nem biztos, hogy még jól van. A többiek azóta is itt játszanak." (mókus)

"Kisétáltunk erre a területre, ahol közepes mennyiségű vakondtúrást, és vaddisznó túrást :) láttunk. "

"Párom kiment az erkélyre, amikor is felkiáltott : itt egy denevér. A szomszéd ház 5 emeletén van az egyiknek a tanyája a redőnytokban, többször láttam onnan kirepülni."

"Békamentés közben vettem észre a barna varangyot evő sünt!"

"A Kis-Csurgó mellett sétálva a földön, a nádak tövében vettem észre egy fészket. Alaposabban megnézve kiderült, hogy nem is madárfészekről van szó, hanem egy mókus fészkéről, s ezt követte az újabb meglepetés: egy több hete elpusztult, összegömbölyödött mókus is volt benne! Csak telefonnal sikerült lefotóznom, de talán a mókus farka így is kivehető a képen."

"Kivágandó gyönyörű jegenyefákhoz mentem még utoljára megnézni őket, ott futkozott a mókus a törzsükön."

"Csókák megfigyelése során vettem észre hogy 8 csóka vett ellenőrzés alá egy vörös mókust cc. 15 - 20 méter magasban egy platánon. A mókus kitért az ellenőrök elől, eliszkolt."

"Kiléptem az ajtón és ott volt" (imádkozó sáska)

"Épp beköltöztünk új házunkba, amikor láttuk a denevért fölfelé mászni a falon, majd be egy kis résbe. Örültünk neki, szeretjük őket. Viszont ekkor láttuk utoljára is. Csak remélem, hogy télre ment el."

"Tesi órán a futópályán volt egy döglött példány. " (imádkozó sáska)

"Minden este a Bólyai-Erdély utca környékén mászkál egy kedves süni család, a tujákban bújkálnak, még a kutyánk is teljesen megbékélt velük:)"

"A Lakatoson (barlangász esemény) a Vecsem-forrásnál táborügyelettel összekötött ebédfőzés közben fura reszelő hangra lettem figyelmes. Kicsit tekergettem a nyakam, mire a közeli diófa ágán észrevettem egy diót rágcsáló mókust. Mókás volt, ahogy a lepotyogó diótörmelékre rámentek a széncinkék, szedegették az alatta lévő ágról és a földről is. Aztán megmutattam a mókust pár gyerkőcnek, erre ő - talán a lelkesedés hangjaira - menekülőre fogta. :)"

"Hetek óta benn tartózkodik a szobám ablakának a keretén. Hiába vittem ki többször, míg nyitva tartottam az ajtót vissza-visszajött. Időnként brekeg. A kinti társaira is reagál. Ürülékcsomói az íróasztalom szélén gyűlnek. A barna kerethez sötétült." (zöld levelibéka)

"Végre a természetben! Sétáltunk felfelé a csúcsra, amikor a párom észrevett egy mókust a fenyőfák közt. Bő fél órán át tudtuk követni, ugrált magasan egyik ágról a másikra, fa törzsön szaladt le-fel, lejött még a födre is, már-már incselkedett velünk. Vidám pillanatok voltak. "

"Sétáltam a kecskeméti arborétumba, ahogy haladtam a kijárat felé, észrevettem egy diófán, hogy valami nagyon mozog, megálltam pár percre, majd ekkor láttam meg, hogy nem 2 madarról van szó, hanem mókusról. Először a testét és a farkát 2 sötét madárnak gondoltam."

"Egy évvel ezelőtt egy imádkozó sáska helyezett el kokont az udvarunkon. Azóta figyelmmel kísérem az utódok életét. Tegnap az egyik utód a születési helyétől nagyjából fél méterre elhelyezte a saját kokonját."

"Romantikus vacsora közben repkedtek a háttérben megcsappantva a belőlünk táplálkozó szúnyogbandát... (denevérek)"

"Kapolcsi napokon kora reggel kimásztam a sátorból vizet inni, amikor a csapnál játékautóberregés-szerű hangot hallottam a bozótból. Először azt hittem, nagy pele, de egy roppant dühösnek tűnő mókus berregett az egyik akácfán - egy zöld dió vagy szilva volt a szájában és ingerülten csapkodott a farkával. Aztán valamitől megijedt, elejtette a zöld kerek valamit és lelécelt." (mókus)

"A meglévő sünink mellé bejelentek egy másikat is. Este nagy élmény volt hogy a macskaeledeles tálnál láttuk ahogy összetalálkozott két süni. Az egyik a kertünkben stabilan lakó állatka (világos alapszínű), és egy hasonló méretű, sötét alapszínű másik. Volt egy kis fújkálás meg lökdösődés azután elváltak útjaik... :)"

"Esős időben inkább a fogyókúra mellett döntöttek denevéreink, Dene Dina és Dene Dani. Hát vagy valami hasonló nevük lehet. Szép fehér hasuk van, nem tudom miféle denevérek, viszont évek óta itt élnek albérletben a füsti fecskéknél, kb. 1-4 fős létszámban talán. " (denevérek)

"A kis termetű egyed fehér tündérrózsa levelén napozott." (mocsári teknős)

"Végre egy lánysüni is jár erre! Biztos, hogy kis sünijei lehetnek, mert eléggé nyúzott volt alulról... Adtam neki macskakaját, hogy jóllakottan mehessen haza, meg is ette. :) " (sün)

"A strand járdáján kocogott át előttem kb fél óra és 100 méter eltéréssel." (Szarvasbogár)

"Barlangban volt a falon, az egyes szifon szintjében (90 méter mélységben) és kihoztuk." (Foltos szalamandra)

"Bolhási-barlang vizében megfulladt állat, szőre már nem volt, lógott egy ágon. Nagyon undorító volt (konkrétan büdös)." (Vakond)

"Épp vergődtek az úton háttal felfelé. A fiú a Tagore sétányon, a lány a másik a kikötő elején."(Szarvasbogár)

„Hím és nőstény egyedek vegyesen voltak, többségüket párzó pozícióban láttam.” (Szarvasbogár)

"Ház külső falán találtam egy darab ivadékot, néhány napja, max egy hete kelhetett ki a petéből, jelenleg egy szélesebb hangya méretével vetekszik csak." (Imádkozó sáska)

"fürdőszobás készülődés közben furcsa kaparó hangot észleltem és egyszer csak bekukucskált a mókus az ablakon. Pár percet ott töltött, közelebb szerettem volna menni hozzá, de eliszkolt." (mókus)

"„…a saját telkünkön pompázik.1996-ban már vele együtt vettük a házat. Azóta fokozottan védem, habár különösebb igényei nincsenek, elég neki az, hogy szeretjük.” (tavaszi hérics)

"kimúlt példány, kb. egy napja távozhatott körünkből..." (vakond)

"Az út közepén feküdt." (sün)

"Sötétedés után a kerítés mentén baktatott egy sün, utána 40 centivel pedig szuszogva egy másik."

"Az udvaron lévő fenyőfákon, tujafákon mozgott. Időnként a földről mohát gyűjtött a pofájába, majd a kisebb tojás méretű csomagot felvitte a lombkoronába.„ (mókus)

Sötétedés után a magos kő felöl érkezve leereszkedtünk a barlangba a beszakadt tetején át és a hegyoldalból nyíló bejáratnál volt 1 db” (foltos szalamndra)

„Kerti halastavam partján sütkérezett, mikor a közelébe mentünk, bement a vízbe, és onnan nézegetett ki. A közelben van egy kis patak, nem túl tiszta, és néha víz is alig van benne, talán onnan gyalogolt fel. Azóta többször láttam, - láttuk őkelmét, úgy érzem, és remélem, hogy jól érzi magát nálunk. Tehetek érte valamit, amitől ott is marad? Ha meglát, bemenekül a vízbe, ahol a nagyobb halakat nem bántja, a kicsiket lehet, hogy időnként megkóstolja, de szívesen járnék a kedvébe valami finomsággal…” (mocsári teknős)

„Egy állatot láttunk meg, ahogy az eprek között motozott. Mikor óvatosan elhajtottuk a leveleket, hogy megnézzük, mi az (először megijedtem, hogy patkány) halottnak tettette magát. Ezután magára hagytuk, később már nem volt ott. Lehetséges, hogy egészséges vakondot láttunk? Nekem furcsa, hogy az eprek között, tehát a felszínen találkoztunk vele. Persze nagyon örültünk neki, aranyos volt és nagyon szép a bundája.” (vakond)

„Földszinti erkélyről lehettünk tanúi két süni barátkozásának, vetélkedésének, miközben diszkréten "röfögtek."

„A Jenő, a süni a kert végében a cserjés, fás területen haladt keresztül.”

„Esett az eső, egy orgonafa ágán ücsörgött és brekegett.”

„Napos idő volt, a szalamandra napozott.”

„Játszottunk a kertben, mikor elestünk a vakond túrásban.”

„Már a 2016-os év augusztusában látogatást tett fagylaltozónkban, természetesen az idén is visszatért "Béla" az Imádkozó Sáska, akit naponta többször kellett útjára bocsájtani a vendégek "védelmében". Ennek ellenére elég akaratos jószág.”

„A sáskák párosodtak, a nőstény megette a hím egyedet. Megjegyzés: A nőstény imádkozó sáska kb. egy hónapja a muskátli virágok között él.”

„Csillagos égbolt, a Tündérrel láttuk, a kerítés mentén mozgott, portyázott, ahogy a süni biblia írja.” 

„Kellemes tavaszi időben önfeledt szaladgálás a faágakon. Mármint a mókus részéről."

„A 3 mókusunknak 3 féle színe van, vöröstől a sötétbarnáig. Pompás szórakozás a megfigyelésük.”

„Mátraházi parkoló mögötti bükkösben éppen videofilmet készítettünk, amikor egy mókus leszaladt egy fáról és kaffogva felénk szaladt, ráugrott a földön heverő hátizsákunkra, majd felfutott egy másik fára.”

„Termetes méretű imádkozósáska ücsörgött a bejárati ajtó tövében hazaérkezéskor, úgyhogy a gyerekekkel együtt felraktuk az orgonabokor egy magasan lévő ágára, de előtte még alaposan megNÉZTÉK :) és mindenféle történetet kitaláltak róla. :D”

„A sün, akit Al Caponenak hívnak...Pár hete szegődött hozzánk és kapott rá a macskakajára. Azóta rendszeresen (naponta) etetési időben érkezik, van, hogy már előtte itt van és keresi a tálkáját. A macskák "befogadták", még azt is eltűrik, hogy saját táljuktól eltúrja őket. Idei szaporulatnak tűnik, mivel időnként megjelenik egy nagyobb kifejlett egyed is, aki szintén a macskakaját eszi.. Lehet, hamarosan a környék összes sünje hozzánk jár?”

„Csendes, napos időben, kutyasétáltatás közben a kutya kezdte el ugatni a régi kisvasúti töltés oldalában, a fű közt megbúvó teknőst, aki természetesen védelmi állásaiba húzódott. Ezen kívül nem csinált semmit.”

„A kertben dolgozik a jószág, de csak akkor zavar, ha a virágos kertet trollkodja szét.” [vakond]

„Május elején hosszú esős, meleg idő után reggel a patakparti kertben találkoztunk vele. Nem nagyon mocorgott ezért sokáig lehetett gyönyörködni benne és fotózni. Kb 20-22 cm volt, számomra megdöbbentően nagy gyerekkoromban láttam utoljára az talán kisebb volt vagy rég volt.1 óra múlva elsétált.” [foltod szalamandra]

„Két béka 'társalgott', egy a diófánkon, a másik az utca túlsó telkéről kiabált. A tavalyi évben nem volt levelibékánk, még az előző években 5-6 is áttelelt az elektromos kapcsolóládánkban. (mikor már aludtak, áramtalanítottam és kaptak szalmaszigetelést is) Örülök, hogy újra vannak, szeretem őket!”

„A feleségem észlelte a bogarat a konyhánkban amit egy éles sikitással jelzett a megfigyelést végző csapatnak. Ezután a rémült család menekülésre kész tagjai előtt finoman elhelyeztem egy szemeteslapáton, majd biztonságba helyeztem az alanyt a kertben. Mindenki jól van.” [nagy szarvasbogár]

„..Az ’első mohikánok’, még bimbósan.” [tavaszi hérics]

„Napos, enyhe tavaszi idő, széllel. A legtöbb virág már teljesen kinyílt, de voltak bimbózók is. Száraz fűvel sűrűn borított talajfelszín, dolomitos hegyhát tetőszintjén."

„Ködös,hideg téli napon a Mátrahegy teljesítménytúra alkalmából találtunk néhány hóvirágot a sziklák tövében”

„Kánikulai meleg, csak a zavarástól mentesebb területen találtunk tavirózsákat, körülötte sulyom borította a vízfelszínt. A motorcsónakok által jobban használt vízterekből teljesen hiányzott!”

„Napsütéses idő volt. kb 20x20m-es körzetben szorványosan találtam csodabogyót, némelyiknek volt piros bogyója.”

„A környező rétek több részén előfordul. Fertő-Hanság Nemzeti Parknak több év óta jelzem az előfordulásukat, a szakemberek már intézkedtek a területen folyó kaszálás idejének pontosítása végett. Elvileg Natura 2000-es terület lett. Idén sikerült észlelnem az egyik részen a szürkés hangyaboglárka petéit is.” [kornistárnics]