vadonleső

Önkéntesekkel a természetért

A Vadonleső csapata köszönt Téged

A Vadonleső Program a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., az Agrárminisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum gondozásában működik. A program része a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszernek, mely hazánk természeti állapotát figyeli immár több mint tíz éve.

A Vadonleső Központ munkatársai azon dolgoznak, hogy a programban résztvevő önkéntes, vagyis Te, minél kényelmesebben és hatékonyabban csatlakozhasson és vehessen részt az adatgyűjtésben. Fontos számunkra, hogy az értékes előfordulási adatok gyűjtése kellemes elfoglaltságot, jó kikapcsolódást is jelentsen minden résztvevőnek.

Kérjük, amennyiben kérdésed, észrevételed van a Vadonlesővel kapcsolatban, írd meg számunkra elektronikus levélben a vadonlesoprogram@gmail.com e-mail címre.

Bagolyné Geng Imola

növénybiológus

Bakó Botond

viselkedésökológus

Bata Kinga

botanikus

Bokor Veronika

térökológus

Koczka Krisztina

növényökológus

Sashalmi Éva

ökológus

Váczi Olivér

etológus

Varga Ildikó

állatökológus

Vozár Ágnes

zoológus

Zsembery Zita

térinformatikus

Barton Gábor

geoinformatikus

Bélteky Attila

mobil-fejlesztő

Égi Marcell

iparművész, designer

Céljaink - Figyelni és megőrizni

Megőrzött gazdag vízivilág a Hanságban

Megőrzött gazdag vízivilág a Hanságban

 

 

Rákosi vipera

A világon szinte csak Magyarországon maradt fenn a rákosi vipera, melyből mintegy 500 példány él eredeti élőhelyein. Ez kevesebb, mint ahány ember lakhat egy lakótelepi tömbházban!

 

 

Földikutya-túrás

A földikutyák rejtett, földalatti életmódot élnek, a felszínen szinte sosem figyelhetőek meg

 

Lepkék nélküli nyári mezők? Madárcsicsergés nélküli tavasz? Béka-zene nélküli meleg tóparti esték?

Számos élőlény fordul elő környezetünkben, melyekről azt hihetnénk, hogy mindenhol ott vannak. Ha alaposabban utána nézünk, akkor azonban kiderül, hogy ez nem teljesen van így. 

A Te segítségedet szeretnénk kérni, hogy pontosabb képet alkothassunk több olyan állat- és növényfaj elterjedésével kapcsolatban, melyek természetvédelmi szempontból is fontosak.

Csak akkor van esély arra, hogy időben megkongassuk a vészharangot, ha azonnal kiderül, hogy veszélybe került valamelyik élőlény hazai állománya. Ebben a felelősségteljes és izgalmas kihívásban számítunk a Te aktív közreműködésedre is!

Időben elkezdett odafigyeléssel a fajok többsége megőrizhető a jövőnek

Vannak olyan fajok, melyek mára már a kipusztulás szélére kerültek. Ilyenkor mindent meg kell tenni a megmentésükért!

Van egy kritikus egyedszám, amely alá ha csökken a faj egyedeinek száma, akkor már nem tudnak maguktól fennmaradni. Ilyen esetben már csak idő kérdése, hogy mikor tűnnek el végleg a Föld színéről. Megőrzésük csak széles tudományos és társadalmi összefogással valósulhat meg.

 

Több más faj mellett hasonló helyzetben vannak, vagy nemrég még voltak az alábbiakban példaként kiragadott fajok:

  • A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis), mely annyira megritkult, hogy a legveszélyeztetettebb gerinces fajnak tartják Magyarországon sőt egész Európában.
  • A nyugati földikutya (Nanospalax leucodon) a másik legritkább hazai gerinces fajunk, melynek állománynagysága néhány száz példányra tehető. Hosszútávú védelmét rejtett életmódja és nehezen megfigyelhetősége is nehezíti. Az utóbbi években még annak gyanúja is felmerült, hogy nem is egy, hanem több földikutya fajnak adhat otthont hazánk. Ennek igazolása komoly tudományos kihívást jelent.
  • Túzok (Otis tarda) harmadik legjelentősebb Európai állománya Magyarországon található. A hazai természetvédelem egyik kiemelt feladata, hogy a világ lenagyobb röpképes madarának, a túzoknak jól szaporodó, erős állományai maradhassanak meg Közép-Európában.

Annak érdekében, hogy minél kevesebb állat- és növényfaj esetében kényszerüljön a természetvédelem ilyen "tűzoltó" munkára, elengedhetetlenül szükséges, hogy a még gyakori őshonos élőlények esetében is időben elkezdjük az állományfelméréseket és a veszélyeztető tényezők felderítését.A fenti három faj megmentése érdekében is gigászi erőfeszítéseket tettek és tesznek a hivatásos természetvédők, a civil szervezetek valamint a társadalom széles rétege. Mindhárom esetben szakemberekből álló fajmegőrzési tanács felügyeli a védelmi tevékenységeket. Számos Európai Uniós és hazai pályázat segíti azt, hogy ezek a kipusztulás szélére sodródott fajok még sokáig társaink maradhassanak a földi bioszférában.

Ezt az adott fajok hosszútávú megfigyelése alapozza meg. Vadonleső programunk segítségével komolyan hozzájárulhatsz ahhoz, hogy sok száz év múlva is utódaink egy esti békakoncert hallgatása mellett gyönyörködhessenek a vonuló madarak sokaságában.

Hogyan segíthetsz az adatgyűjtésben?

Az időszakos tócsák, vízfolyások számos kétéltű faj lárváinak adnak otthont

Az időszakos tócsák, vízfolyások számos kétéltű faj lárváinak adnak otthont

Az alföldi területeken is nagy segítségünkre lehet egy jó távcső

Az alföldi területeken is nagy segítségünkre lehet egy jó távcső

Az adatgyűjtésben a Te segítségedet kérjük! Ki ismerhetné jobban közvetlen környezetedet, mint éppen Te, és más nyitott szemmel járó, érdeklődő helybeli?

Megfigyeléseidet részletes adatlapon és térképen jelölheted be, ahol a korábbi és aktuális előfordulásokat is ellenőrizheted.

Az adatok a hivatásos természetvédelem adatbázisába, a Természetvédelmi Információs Rendszerbe is bekerülnek szakmai ellenőrzést követően.

Az általad feltöltött adatok nagy segítséget nyújtanak egy-egy faj megőrzésében, de ne feledd, nem az a fontos, hogy sok, hanem hogy biztos adatokat küldj!

Fontos tudnivalók:

  • Csak olyan adatot tölts fel a honlapra, amely esetében mind a fajhatározásban, mind a helyszínben biztos vagy!
  • Ha kérdésed van, keress meg bennünket elérhetőségeinken, hamarosan válaszolni fogunk!
  • Egy adatot egyszer rögzíts! Ellenkező esetben a hibásan feltöltött adatok jelentősen torzíthatják egy-egy faj természetvédelmi megítélését.
  • Az adatlapot hiánytalanul töltsd ki!

Amennyiben nekünk lenne kérdésünk hozzád egy-egy adat kapcsán, emailen próbálunk megkeresni.

Kapcsolatfelvétel