Céljaink

 

Számos élőlény fordul elő környezetünkben, melyekről azt hihetnénk, hogy mindenhol ott vannak. Ha alaposabban utána nézünk, akkor azonban kiderül, hogy ez nem teljesen így van...

Annak érdekében, hogy minél kevesebb állat- és növényfaj kerüljön veszélyeztetett helyzetbe, elengedhetetlenül szükséges, hogy még a gyakorinak gondolt, őshonos élőlények esetében is időben elkezdjük az állományfelméréseket és a veszélyeztető tényezők felderítését.

Ezeket a hosszútávú megfigyeléseket végezzük például a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) keretében, sokszor a fajok, fajcsoportok specialistáinak segítségével.

Vannak olyan fajok, fajcsoportok, melyek országos szintű megfigyelése széles elterjedési területük, életkörülményeik, vagy könnyü felismerhetőségük révén, önkéntesek segítsége nélkül szinte elképzelhetetlen. Vadonleső programunk segítségével komolyan hozzájárulhatsz ehhez a munkához, hiszen a gyűjtött adatok a hivatásos természetvédelem adatbázisába, a Természetvédelmi Információs Rendszerbe (TIR) is bekerülnek, szakmai ellenőrzést követően.

HOGYAN CSATLAKOZHATSZ?

Az adatgyűjtésben a Te segítségedet kérjük! Hiszen ki ismerhetné jobban közvetlen környezetedet, mint éppen Te, és más nyitott szemmel járó, érdeklődő helybeli?

Megfigyeléseidet a https://vadonleső.hu/ oldalon, részletes adatlapon és térképen jelölheted be, ahol a korábbi és aktuális előfordulásokat is ellenőrizheted. A Vadonleső Android rendszerű mobil alkalmazás is elérhető:

FONTOS TUDNIVALÓK:

Az általad feltöltött adatok nagy segítséget nyújtanak egy-egy faj megőrzésében, de ne feledd, nem az a fontos, hogy sok, hanem hogy biztos adatokat küldj!

Csak olyan adatot tölts fel a honlapra, amely esetében mind a fajhatározásban, mind a helyszínben biztos vagy!

Légy szíves, egy adatot csak egyszer rögzíts!

Kérjük, az adatlapot hiánytalanul töltsd ki!